Πέρασαν 8 χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers και την αίτηση πτώχευσης (άρθρο 11 ΠΤΔ) στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 με επικαλούμενο τραπεζικό χρέος ύψους $613 δις, $155 δις σε χρέος ομολόγων και περιουσιακά στοιχεία ύψους $691 δις. Εκείνη την εποχή η Lehman Brothers αποτελούσε τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτικό οίκο στις ΗΠΑ. Η έκθεση που είχε συντάξει ο ελεγκτής Anton Valukas R. στις αρχές 2009 είχε αποδώσει ως πολλαπλά τα αίτια της κατάρρευσης της επενδυτικής τράπεζας. Ως βασικό αίτιο θεώρησε ο ελεγκτής την λανθασμένη διαχείριση των δανείων από την τράπεζα άλλα και οι απαιτήσεις που ασκούσαν οι JPMorgan, Chase & Coe και Citigroup Inc. για περισσότερες εγγυήσεις δανεισμού. Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται ότι οι λογιστές της εταιρίας χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά λογιστικά τεχνάσματα (δημιουργική λογιστική) χειραγωγώντας εσκεμμένα τον ισολογισμό. Η τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι λογιστές ονομαζόταν «Repo 105» την οποία πριν την κατάρρευση της εταιρίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της τράπεζας της Νέας Υόρκης είχε προειδοποιήσεις για την ενδεχόμενη απάτη. Με τρόπους δημιουργικής λογιστικής οι λογιστές χειραγωγούσαν επανειλημμένα τον ισολογισμό και επηρέαζαν σημαντικά τον δείκτη μόχλευσης της Lehman. Ως σήμερα θεωρείτε η μεγαλύτερη εταιρική πτώχευση και τα αποτελέσματα της επέφεραν ραγδαίες εξελίξεις στην αμερικάνικη και στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που για πολλούς οικονομικούς αναλυτές την θεωρούν ως ορόσημο για την αρχή της παγκόσμιας κρίσης.

 Μετά από 8 χρόνια και με μια πληγωμένη παγκόσμια οικονομία λόγω της οικονομικής κρίσης η Deutsche Bank AG δείχνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από το κραχ του 2008 που είχε εμπλακεί  σε ομόλογα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.  Μην ξεχνάμε ότι η Deutsche Bank AG είναι μια παγκόσμια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μια από τις 20 μεγαλύτερες παγκοσμίως βάσει των περιουσιακών της στοιχείων. Ενδιαφέροντα όμως είναι τα στοιχεία σύγκρισης αυτού του τραπεζικού κολοσσού με τον Γερμανικό δείκτη DAX. Ενώ ο Γερμανικός δείκτης DAX παρουσιάζει μια ενίσχυση της τάξεως του 265,71% μετά το κραχ η DB παρουσιάζει απώλειες της τάξεως του 53,75%.

DAX-Deutsche Bank

Επίσης, είναι άξιο ενδιαφέροντος να αναφέρουμε κάποια σημαντικά γεγονότα της τράπεζας την τελευταία διετία.

  • Τον Απρίλιο του 2014, η DB αναγκάζεται να αυξήσει επιπλέον 1,5 δις για το Tier 1 ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την κεφαλαιακή της διάρθρωση.

  • Τον Μάιο του 2014 η DB ανακοινώνει την πώληση μετοχών αξίας 8 δις με έκπτωση 30%. Με την συγκεκριμένη κίνηση η τράπεζα αποδεικνύει ότι χρειάζεται άμεση ρευστότητα.

  • Την ίδια εποχή η DB αποτυγχάνει στα “stress test” και δίνεται μια αυστηρή προειδοποίηση ώστε να καλυφθεί η κεφαλαιακή της διάρθρωση.

  • Τον ίδιο μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας δίνει τεράστιες αρμοδιότητες στον διευθύνον σύμβουλο Anshu Jain. Συνήθως τα ανώτερα στελέχη λαμβάνουν μεγαλύτερες εκτελεστικές αρμοδιότητες όταν οι εταιρίες παρουσιάζουν σημάδια ‘κρίσης’.
  • Στις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν πληρώνει την δόση της στο ΔΝΤ. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι προ των πυλών και όπως είναι φυσικό αυτό έχει για μια ακόμα φορά αντίκτυπο στην ισχυρή τράπεζα της Γερμανίας.
  • Τις επόμενες δυο μέρες 6 και 7 Ιουνίου οι δυο διευθύνοντες σύμβουλοι της τράπεζας ανακοινώνουν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν. Ο Anshu Jain θέλει να αποχωρήσει στο τέλος του Ιουνίου ενώ ο Jürgen Fitschen θέλει να αποχωρήσει τον ερχόμενο Μάιο.
  • Στις 9 Ιουνίου η S&P υποβαθμίζει την πιστοληπτική της αξιολόγηση της τράπεζας σε ΒΒΒ+ μόλις τρεις βαθμίδες πάνω από το ”Junk”.

Από τις αρχές του 2016 υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που παρουσιάζει η DB. Αυτές οι ανησυχίες έρχονται να επιβεβαιωθούν μετά την δημοσίευση του ισολογισμού της τράπεζας ο οποίος δείχνει ότι η DB έχει εκτεθεί σε παράγωγα ύψους 64 τρις εκ. δολαρίων (εκ των οποίων 54 τρις εκ.  δολάρια σε αγορά παραγώγων και 9,5 τρις εκ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα) κάτι που είναι αναλογικά 20 φορές το Γερμανικό ΑΕΠ.

Deutsche Bank vs GDP

Στης 9 Φεβρουαρίου 2016 η DB παρουσιάζει βουτιά στο χρηματιστήριο και κινείτε σε ιστορικό χαμηλό του 2009 ενώ ο διευθύνων σύμβουλος  της τράπεζας  John Cryan με υπόμνημα του στους εργαζομένους ανέφερε ότι είναι “Απόλυτα συμπαγής όπως ένας βράχος”. Μια τέτοια δήλωση υπήρξε και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble ο οποίος δεν ανησυχεί για την πορεία της DB. Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις δεν επέφεραν μεγάλους καρπούς και μέσα μήνα η DB χάνει 4 δις από την χρηματιστηριακή της αξία και κάνει πολλούς επενδυτές να ανησυχούν για το μέλλον της. Οι ομοιότητες μεταξύ της Lehman Brothers & της Deutsche Bank πληθαίνουν και ως συμπέρασμα θα θέλαμε να σας δώσουμε μια διαγραμματική απεικόνιση από το Zerohedge από τις τελευταίες μέρες της Lehman σε σύγκριση με την DB.

Deutsche-Bank-Lehman-Brothers-Chart

Τελικά μήπως είμαστε στο κατώφλι μιας βαθιάς ύφεσης και την απαρχή μια καινούργιας κρίσης που θα ξεκινήσει αυτήν την φορά από πυρήνα της Ευρώπης;